Пътуване назад във времето с Винарна "Магура"

Есента е време за вино, а виното носи духа на приключенията и опиянението.

Какво по-добро приключение може да бъде едно пътуване назад във времето с парен влак по теснолинейка сред красивата природа и чаша омайно вино.

В началото на златната есен виното от Винарска изба „ Магура“ стана част от това невероятно пътешествие в миналото с действащия възстановен музеен влак с парен локомотив тип 607 на БДЖ. Първите локомотиви от тази серия са произведени в Германия и доставени през 1939г. По теснолинейния маршрут от гара Септември до гара Велинград гостите на влакчето от миналото се насладиха на вълнуващото потракване на колелата с чаша червено вино Гъмза и бяло Ризлинг от избата. Опиянението от превъзходното вино и сменящите се красиви гледки на планината очароваха гостите и оставиха незабравим спомен.

По пътя на връщане естественото пенливо вино произведено в прилепната галерия на пещера Магура поддържаше духа на миналото със своите гъделичкащи небцето мехурчета и деликатен вкус.

Наздраве и от нас, които бяхме там и опитахме цялата тази магия от вино и пътешествие. Трак- трак ……..

DSC_3.jpg
DSC_5.JPG
DSC_25.jpg

Белоградчик става за втори път оперна столица на България

По време на летния оперен фестивал Винарска изба „Магура“  ще предложи лимитирана серия бяло и червено вино „ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ“

 

Пет оперни и четири балетни спектакъла , както и пещерната импресия„ВАГНЕР МАГУРА: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри” ще изнесе Софийската опера и балет в периода 21юли 5 август в историческата крепост „Калето“ и в пещерата „Магура“.

Паралелно със спектаклите в двора на крепостта, за втори  път ще се реализира и още един необикновен проект в пещерата Магура – пърформанс „ВАГНЕР МАГУРА: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри”. В него, игралните места на действие са три: първата част – на входа на пещерата, втората – в концертната зала на пещерата, в която зрителите едновременно ще имат възможност да се насладят на праисторическите рисунки по скалните стени, но и на различни сцени-картини от опери на Вагнер като фрагмент от „пещерата на Венера” например, изпълнение на живо на Хор на пилигримите и др.

Третата част, която е и финалът на пърформънса, ще завърши с „Ездата на валкюрите”, разигравана на изхода на пещерата. След края на представлението зрителите ще дегустират вина на изба „Магура“

 

"Кюве дьо Норд" и "Кюве дьо Сюд" - новите вина на "Магура"

Интересни и завладяващи.

От април месец на пазара са новите вина на изба „Магура“- Кюве дьо сюд и Кюве дьо Норд.  Всеки от купажите  е уникален и подчертава най-добрите характеристики на сортовете. Вината са с модерно звучене, носещи неповторим регионален характер и са произведени с минимална технологична намеса.

Кюве дьо норд  е отлежало в бъчви от старопланински дъб. Със светложълтия си цвят и зелени нюанси, виното съчетава качествата на сортовете Шардоне и Савиньон блан. С аромат на грейпфрут, лайм, аспарагус и зряла ябълка, то има приятна свежест и дълъг послевкус на тропически плодове.  Подхожда към салати , леки рибни ордьоври и деликатеси.

Кюве дьо сюд - виното съчетава по неповторим начин класическите сортове Каберне совиньон и Мерло. Произведено при минимална технологична намеса, то има искрящ рубинен цвят и аромати на зряла череша, вишна , боровинка и ванилия. Подхожда към меки сирена , ястия, дивеч, пушени меса и скара. Виното е отлежало в бъчви от старопланински дъб.

Вината може да намерите във фирмените ни магазини в София, Видин и Белоградчик.

Знаменити оперни спектакли оживяват сред Белоградчишките скали и пещера Магура

Август месец Белоградчик става оперната столица на България. Софийската опера и балет ще изнесе няколко спектакъла в историческата крепост „Калето" и в пещерата „Магура. 

На 5 и 6 август посетителите ще видят „Тоска", на 6 август – и „Турандот". На 7 и 8 в двора на крепостта ще бъде представено „Лебедово езеро".

Паралелно със спектаклите в двора на крепостта, за първи път ще се реализира и още един необикновен проект в пещерата Магура – пърформанс „ВАГНЕР МАГУРА: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри”. В него, игралните места на действие са три: първата част – на входа на пещерата, втората – в концертната зала на пещерата, в която зрителите едновременно ще имат възможност да се насладят на праисторическите рисунки по скалните стени, но и на различни сцени-картини от опери на Вагнер като фрагмент от „пещерата на Венера” например, изпълнение на живо на Хор на пилигримите и др.

Третата част, която е и финалът на пърформънса, ще завърши с „Ездата на валкюрите”, разигравана на изхода на пещерата, като в края на сцената самите валкюри ще поднасят на зрителите напитки, подбрани от колекцията на изба „Магура“.

Гостуването на операта в Белоградчик е идея на директора на културния институт акад. Пламен Карталов. Домакин на проявата е община  на Белоградчик, като амбицията е всяка година да се организира фестивал на оперното пеене.