Август месец Белоградчик става оперната столица на България. Софийската опера и балет ще изнесе няколко спектакъла в историческата крепост „Калето" и в пещерата „Магура. 

На 5 и 6 август посетителите ще видят „Тоска", на 6 август – и „Турандот". На 7 и 8 в двора на крепостта ще бъде представено „Лебедово езеро".

Паралелно със спектаклите в двора на крепостта, за първи път ще се реализира и още един необикновен проект в пещерата Магура – пърформанс „ВАГНЕР МАГУРА: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри”. В него, игралните места на действие са три: първата част – на входа на пещерата, втората – в концертната зала на пещерата, в която зрителите едновременно ще имат възможност да се насладят на праисторическите рисунки по скалните стени, но и на различни сцени-картини от опери на Вагнер като фрагмент от „пещерата на Венера” например, изпълнение на живо на Хор на пилигримите и др.

Третата част, която е и финалът на пърформънса, ще завърши с „Ездата на валкюрите”, разигравана на изхода на пещерата, като в края на сцената самите валкюри ще поднасят на зрителите напитки, подбрани от колекцията на изба „Магура“.

Гостуването на операта в Белоградчик е идея на директора на културния институт акад. Пламен Карталов. Домакин на проявата е община  на Белоградчик, като амбицията е всяка година да се организира фестивал на оперното пеене.